Betegség,  Elfogadás-feldolgozás

Élhetőbb élet endometriózissal

Mikor kiderül, hogy endometriózisunk van, millió egy kérdés cikázik a fejünkben. Valaki már hallott róla és esetleg tudja mivel jár ez a betegség, de sajnos sok esetben ez a szó még nagyon idegennek számít.  

Amikor megkapjuk a megfelelő felvilágosítás az orvosunktól, akkor már csak az érdekel minket, mit tehetünk azért, hogy jobban legyünk. Felállít egy terápiát, esetleg műtétet ír elő, de pluszba is tehetünk azért, hogy élhetőbb legyen számunkra minden. Tudom senki se egyforma és mindenkinek más a szervezete, a betegség súlyossága és az is, hogy hogyan áll mindenhez, de szeretnék pár dologban támpontot, segítséget nyújtani, hogy mivel tudunk hozzájárulni ahhoz, hogy az életünk teljesebb legyen. Az állapotunk tőlünk is függ, nekünk is érdemes azért tenni, hogy jobban legyünk. Ha bevezetünk bizonyos dolgokat az életünkbe, akkor enyhíthetünk a fájdalmakon és kicsit élhetőbbek lesznek a mindennapjaink. Próbáljuk megtalálni a számunkra megfelelőt és ne féljünk az ismeretlentől. Rengeteg lehetőség lehet a kezünkben csak ezeket ki kell aknázni. 

Mivel lehet támogatni a szervezetünket és mit lehet tenni azért, hogy élhetőbb életünk legyen a betegség alatt? 

 • Rendszeresség. Vigyünk az életünkbe egy jól működő rendszert, ami könnyen beiktatható a mindennapjainkba. Manapság nagyon nincs rendszer az emberek életében és ez teljesen felborítja az egyensúlyt. Ha az egyensúly a helyén van, az a szervezetet is támogatja. Lehet, hogy nem lesz nagy változás, de ha már kismértékben jobban vagyunk az sokat tud segíteni.  
 • Sport, mozgás. Az endometriózisnál a heti rendszeres mozgás szinte elengedhetetlen, mert nagyon jó hatással van a szervezetre. Enyhítheti a fájdalmat, feszültség, stresszoldó hatása van és egyben kikapcsolja a fáradt lelket-testet. Nézzük meg melyik az a mozgásforma, ami nekünk való és nem terheli meg a szervezetet. Olyat kell választani, amit élvezettel vidáman és boldogan végzünk és örömünket leljük benne. A mozgás nagyon jótékony és nincs kritérium, hogy mit szabad vagy éppen mit nem. Ha orvosunk nem tilt meg bizonyos mozgásformákat, akkor bátran feszegessük a határt, hiszen sose lehet tudni mi az mi segíthet nekünk. Pl.: Tánc, jóga, futás, kirándulás, gyaloglás, úszás stb. 
 • Minőségi, mennyiségi alvás. Sokan nem is sejtik, de az alvás az immunrendszerre hatással van és ha jól és megfelelő mennyiségben alszunk, akkor kipihentek leszünk és a szervezetet támogatjuk vele. Szóval kezdjünk el többet és jobban aludni. Akinek gondok vannak az alvással azoknak ajánlanám azokat a gyógynövényeket, amik támogatják az elalvást. Pl.: Levendula, macskagyökér, citromfű. Plusz tipp egy nagyon jó matrac csodákra képes.  
 • Táplálkozás. Különböző táplálkozási formákkal tudjuk a szervezetet támogatni. Pl.: Tejmentes étkezés, cukor elhagyás, gluténmentes étkezés, minden mentes táplálkozás. Ezek egyénenként változhatnak, ki mit és hogy tart be, vagy egyáltalán követi e ezeket, de bizonyos ételeknek gyulladáscsökkentő hatása van, ami az endo esetében nagyon jótékony. Ilyen pl.: chia mag, omega3-ban gazdag ételek, zöld színű zöldségek. Ételek, amit ajánlanak, hogy iktassunk ki az étkezési szokásunkból: Búza, árpa, rozs, cukor, méz, alkohol, koffein, tejtermékek, szója, vörös húsok, transzzsírok. 
 • Ásványi anyagok és vitaminok bevitele. A szervezet enod alatt eléggé le tud épülni a sok fájdalom, gyulladás kombinációtól. Ilyenkor feltudjuk turbózni kicsit a raktárakat és ezzel támogatjuk azt, hogy minden megfelelő arányban legyen a szervezetben. Mielőtt őrült vitaminkúrába kezdenénk, egyeztessük az orvosunkkal és csináltassunk vérvételt. Érdemes megnézetni a D vitamin szintet így tudni fogjuk, hogy mennyivel érdemes azt pótolnunk. A D vitamin támogatja az immunrendszert és gyulladáscsökkentő hatása van, ezért érdemes bevezetni a napi fogyasztását, főleg a téli időszakokban.  
 • Stressz kezelése csökkentése. Erről itt tudtok bővebben olvasni: http://ilyenazelet.hu/a-feszultseg-stressz-kezelese/ 
 • Megfelelő folyadékbevitel. Szűrt víz, szénsavmentes nem cukros innivalók, gyógyteák. Törekedni kell arra, hogy a napi 3 liter folyadékbevitelünk meglegyen. A belső hidratáltság nagyon fontos. 
 • Önszeretet, elfogadás. Véleményem szerint, ez egy nagyon fontos dolog. Ha szeretjük, elfogadjuk magunkat még akkor is, ha baj van, már kicsit könnyebben tudunk a gyógyulás felé vezető úton haladni. Azt, hogy hogyan vagyunk és milyennek éljük meg ezt az utat, ezek a tényezők nagyban befolyásolják. Ha nem szorongva tesszük meg, hanem nyugodtabb lelki állapotban, az jó hatással van a testre és szervezetre egyaránt.  
 • Pszichológus felkeresése. Sajnos akadnak olyan élethelyzetek, mikor nem tudjuk úgy kezelni a dolgokat, ahogy azt mi szeretnénk és ilyenkor jól jöhet egy szakember bevonása. Sokat tud nekünk segíteni abban, hogy elfogadjuk-feldolgozzuk az új élethelyzetünket és segítségünkre lehet a nehéz időkben. Nem vagyunk egyformák és vannak olyan személyek, akiknek csak ezek a megoldások segíthetnek. Nem szégyen, ha segítséget kérünk!  

A beteg szervezet jelez, hogy mi az, ami nem jó neki és ha odafigyelünk magunkra és ezekre a jelzésekre, akkor már betudjuk magunknak állítani azt az életmódot, ami segítő és támogató lesz számunkra. Szabadabban élni betegként, lehetséges, még ha néha nagyon nehéznek is bizonyul. 

Nem könnyű elfogadni azt, hogy betegek vagyunk és hogy az életünk, de ha mi magunk is teszünk azért, hogy jobban legyünk, akkor már sikert értünk el és egy sokkal élhetőbb útra lépünk. Sohasem szabad feladni, mindig a cél legyen előttünk és az, hogy jól akarunk lenni és ezért nagyon sokat kell tennünk! 

Fotó: Jakub Tabisz a Pexelsről 

Ha tetszik a blogom és szeretnéd az elsők között olvasni új posztjaimat, kérlek jelezd az alábbi űrlap segítségével! 

  9 hozzászólás

  • Wikka

   Az onelfogadas mindennel az alapja. Nagyon jo listat állítottál ossze mi az, amivel konnyitheted a betegsegedet. Biztos tudsz segiteni masoknak ezzel :)!

  • Petra

   Örülök, hogy egyre több helyen és egyre gyakrabban lehet hallani erről a betegségről, fontos, hogy beszéljünk róla, mert még mindig nagyon sokan nem ismerik.
   Nagyon jól összeszedett lista, több új dolgot is megtudtam a kezeléséről, pl. hogy a D vitaminnak gyulladáscsökkentő hatása van.

   • Papp-Terjék Kitti

    Igen sajnos még sokat kell erről beszélni, hogy többen tudjanak róla. Örülök, hogy sikerült újat is olvasnod és sok érdekes tény van még ezekkel kapcsolatban. A D vitamin szerepet játszik a gyulladások folyamatában, ezért is van gyulladáscsökkentő hatása.

  • Ninaa

   Ezen pontok szinte mindegyike nehéz, mármint betartani. A stressz csökkentése főleg.. az elfogadás, táplálkozás, sport… mindenki, akinek ez a betegsége egy hős a szememben! ♥

  • Klaudi

   Nagyon jó bejegyzés lett, nagyon jól összeszedted a pontokat és mit kellene esetleg betartani. 🙂 Bár igaz, hogy nagyon nehz ezeket betartani, vagy esetleg megtartani is azt a életformát, ha az ember változtat is az életmódján. Viszont, saját magamon is tapasztalom, hogy a mozgás tényleg jót tesz, sokkal egészségesebbek is lehetünk, sokkal fittebbek és ugye sorolhatnám. 🙂 Ha valaki kényszernek érzi a mozgás, akkor az már nem valami jó út, olyan mozgásformát kell választani ami nekünk tetszik és élvezzük is. 🙂

   Azzal is egyetértek veled, hogy segítséget kérni nem szégyen!

  Szólj hozzá

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük