Betegség,  Elfogadás-feldolgozás

Nő vagyok, erős és ENDOMETRIÓZISOS

Erős nő vagy, aki kitartó és nem adja fel könnyen azt, amit kitűzött céljának. Tudom, néha nem ezt érzed és hogy annyira nehéz az életed, de tudd van benned elég szufla ahhoz, hogy mindent véghez vigyél, amit csak szeretnél. Ne add fel és tarts ki! 

Endometriózisos betegként élni néha olyan, mintha egy időzített bombán csücsülnénk, amit nem tudunk, hogy mikor fog pontosan felrobbanni. Nagyon kevesen értik meg ezt a betegséget és tudják úgy igazán átérezni azt, ami velünk történik és zajlik ilyenkor. Ezt meg lehet érteni, hiszen sokan még a mai napig nem igazán ismerik ezt a betegséget, pedig egyre többen szenvedünk sajnos benne. Mi abban tudunk segíteni ezeknek az embereknek, hogy próbáljuk elmesélni, elmagyarázni, mit élünk meg, min megyünk keresztül ezekben az időkben. Próbáljuk nekik elmagyarázni azt, amit egyébként lehetetlen, és átélni néha a legszörnyűbb dolog tud lenni.  

Mindenkinél más az endometriózisos fájdalom, az endos élet mivel egyénenként változunk és nem vagyunk egyformák, ami teljesen normális jelenség. A fájdalom nagyon változó és hullámzó tud lenni olykor. Az endometriózis is mindenkinél máshol alakul ki, máshogy okoz problémát, panaszokat, tüneteket. Vannak szerencsésebbek, akik szinte meg sem érzik, hogy gond lenne odabent és vannak azok, akik a poklot élik meg ilyenkor és szerintem középút is létezik. Endosnak lenne szerintem egy igazi kihívás, amibe nagyon kevesen gondolnak bele. Rengeteg kihívással kell szembenéznünk a betegség alatt és sok esetben még utána is. Mi mindenre képesek vagyunk, még a legnagyobb fájdalmak ellenére is, úgymond a topon tudunk lenni. Ugyan úgy helyt kell állnunk mindenben, mint másoknak, csak nekünk ez nehezített változatban megy és zajlik. Van családunk, vezetni kell a háztartást, munkába kell járni vagy esetleg iskolába és még mellette nőnek is kell lennünk. Mi megteszünk mindent, ami tőlünk telik és amire akkor éppen képesek vagyunk, de ez nem mindig megy úgy, ahogy azt szeretnénk, vagy várják tőlünk.  

Teljesen normális, ha vannak olyan pillanatok az életünkben mikor pihennünk, vagy csak lazítanunk kell a fájdalmak, rosszullétek végett. Ez a betegség nagyon letudja fárasztani, gyengíteni a szervezetet és persze az állandó fájdalom is rátesz még ezekre. Ilyenkor jól jön az együttérzés, megértés és a támogatás. Néha csak annyira vágyunk, hogy az emberek megértsenek minket anélkül, hogy egyből bélyeget raknának ránk. Mert sajnos ezek sokszor fordulnak elő. Azért kaphatunk bélyegeket, mert mi fáradtabbak vagyunk, vagy többet pihenünk, vagy éppen nem úgy tudunk bizonyos dolgokat véghez vinni, mint amit elvárnának tőlünk. Tény, hogy betegek vagyunk és hogy biztosan vannak korlátaink, de ugyan úgy érző lelkek is, akiket az élet néha megtépáz és meggyötör, de még is kitartunk a nehézségek ellenére. Kitartunk, legyen szó bármilyen problémáról, amit ez a betegség elénk sodor és alakít az életünk folyamán. Lehet néha mi is megtörünk a nehéz út alatt és olykor bizonytalanok vagyunk, nem tudjuk, hogy hogyan is legyen, mi lenne a jó, de harcolunk azért, hogy jobban és jól legyünk. Igazi harcos amazonok vagyunk, például akkor: mikor arról van szó, hogy lombikkal lehet gyermekünk, vagy műtét kell a vágyott gyermek érkezéséhez. Nem adjuk fel és megyünk a célunk elérése felé, szépen egyenesen. Sajnos vannak olyan esetek, mikor harcos amazonok vagyunk, de éppen az ellenkező estben, mert elengedünk hatalmas nagy vágyakat, álmokat, például: a lombikot, gyermeket vagy esetleg örökbefogadást. Ezekben az estekben is egy nagy harcos áll velünk szemben, mert kevesen képesek arra, hogy elengedjenek ilyen fontos dolgokat az életükből, de te mégis képes voltál rá azért, hogy jól legyél, vagy mert tudtad ez a helyes döntés számodra. 

Igen a döntések nagyon fontosak és az életünkhöz nagyon szorosan hozzá kapcsolódnak. A betegségnél fontos a helyes döntés, választás hiszen, ha jól választunk például: Orvost, akkor már az elején remek esélyeink lehetnek a gyógyuláshoz vezető út felé és már beljebb vagyunk az életünk során. Próbálunk mindig jól cselekedni és okosan dönteni, csak át kell gondolnunk előtte mindent és mérlegelni a dolgokat. Sohasem szabad siettetni ezeket és időt kell hagyni magunknak a továbblépéshez, legyen szó bármiről. A mindennapunk egy sakkjáték és taktikázás, hogy a legnagyobb rendben menjen az életünk. Felkészülünk és előre tervezünk, nem bízunk semmit a véletlenre, mert nem szeretnénk, hogy meglepetések érjenek minket. Szerintem ilyen ezzel a betegséggel együtt élni és létezni. Néha fent vagyunk a hegy csúcsán, azután pedig hirtelen a gödör legalján találjuk magunkat. 

Mégis minden nehézség ellenére, ott van bennünk az ERŐ. Méghozzá az az ERŐ, ami átsegít minket a problémákon, legyen szó bármiről is. Viszont egy dolgot jó, ha sohase felejtünk el: ERŐS NŐK VAGYUNK és CSAK EZ SZÁMÍT! 

Fotó: cottonbro a Pexels oldaláról 

Ha tetszik a blogom és szeretnéd az elsők között olvasni új posztjaimat, kérlek jelezd az alábbi űrlap segítségével! 

    Szólj hozzá

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük