Betegség

Felépülés endometriózis műtét után

Lassan már célba érünk és végre az életünk normális lehet, de előtte még pár akadályt le kell küzdeni, hogy ott legyünk, ahol lennünk kell. Az elején minden olyan nehéznek tűnik majd és időbe telik mire végre visszakapjuk azt, akik igazán vagyunk.  

A kórházi idők után jön a felépülési rész, ami nem egy egyszerű folyamat, ezt be kell látnunk. Lehetünk mi akár milyen erősek, a műtét után kell idő, hogy jól legyünk és regenerálódjunk. Nem szabad semmit se elkapkodni, siettetni, fokozatosan kell csinálni, mindent a maga idejében és rendje szerint. Igaz, hogy minden műtét más és senki se egyforma, de sok dolgot be kell tartani! Valaki gyorsabban, van, aki lassabban tud felépülni, de ez teljesen normális ezekben a helyzetekben. Én egy középútra sorolnám magamat. Igaz nekem mindegyik műtét nagy vágásos volt és egyik sem volt egyforma felépülés terén. A kezdetek mindig nehezek, de utána minden olyan gyorsan tud menni, csak legyünk kitartóak és türelmesek. 

Szeretnék segíteni abban, hogy milyen az otthoni lábadozás, mikre jó odafigyelni, mi segíthet. Lehet neked, aki műtét előtt állsz, ezek most jól fognak jönni és hasznát tudod majd venni. 

 • Mikor hazaengednek a kórházból, az elején jó, ha van melletted valaki, aki tud segíteni, mert nehézkes minden egyes mozdulat. Jobb, ha van mellettünk egy támasz, aki mindenben tud segíteni nekünk pl.: főzés, bevásárlás, takarítás esetleg mosakodás és sebkötözés. Megkönnyíti a dolgunkat, leveszi a terhet a vállunkról, ami ilyenkor nagyon jól tud jönni és jobb, ha nem egyedül vagyunk, kell a társaság ilyenkor. Ne erőltessük magunkat az első hetekben, és tartsuk is be az orvos utasításait. Az eleje a legnehezebb és majd szépen fokozatosan fog javulni az egész állapotunk, csak legyünk nagyon türelmesek magunkkal szemben.  
 • Az étkezésre is oda kell figyelni főleg, ha bél érintettségünk volt. Ha az orvosunk előírta, hogy diétázzunk és bizonyos étrendet kell követni, azt addig tartsuk be, ameddig meg van adva. Utána is fokozatosan, apránként térjünk vissza a normális étkezési szokásunkhoz. Lehet idő kell bizonyos ételek elfogadásához, de olyan is lehet, amit egy ideig nem is akarunk majd enni. Mindent ki kell tapasztalni, mi az, ami ilyenkor jó a szervezetnek.  
 • A pihenést és mozgást egyensúlyba kell hozni és arra kell törekednünk, hogy meglegyen az elegendő pihenésünk, de a mozgás is része legyen a mindennapjainknak pl.: séta a lakásban, utána séta az udvaron, vagy kertben, műtét utáni jóga. A fokozatosságra nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen az az érdekünk, hogy minden rendben legyen és jól gyógyuljon a seb és a belső varratok. Nem tesz jót neki, ha 1 nap alatt akarjuk megváltani a világot. Csak nyugalom és szépen lassan! A fájdalmakra nyugodtan vehetünk be fájdalomcsillapító gyógyszert, ha úgy érezzük, hogy szükséges. Ha más egyéb gyógyszert is szedünk, inkább egyeztessünk a kezelőorvosunkkal és csak úgy alkalmazzuk ezeket. 
 • A seb kezelése egy nagyon fontos mozzanat része lesz, addig amíg erre szükségünk lesz. A kötszert rendszeresen cserélni kell, hogy minden rendben legyen, ne gyulladjon be és ne okozzon panaszt. Törekedni kell arra, hogy a vágásunk legyen az pici vagy nagy, minél tisztább legyen, így a gyógyulási folyamatunk is szépen halad majd, a megfelelő irányba. Ne piszkáljuk, ne nyúljunk hozzá piszkos kézzel! Mikor kötéscserénk zajlik ellenőrizzük a sebet, hogy milyen a gyógyulási folyamat, nincs e probléma pl.: erősebb sárgás váladékozás, gennyesedés, túlzott pirosság, duzzanat, esetleg szétnyílás. Bármilyen probléma merül fel bennünk, azonnal egyeztessünk orvossal! (Műtét során kerül egy váladékos cső más néven Drain a pocakunkba. Itt fog távozni a váladék, vér, ezeket a műtét után pár napra kiveszik. A cső helye mindenkinek változó, valakinek pici és mire haza megy teljesen zárt lesz, de találkozhatunk olyannal is mikor ez nagyobb és nyitottan marad. Nem kell megijedni az is szépen össze fog forrni és nem fog gondot okozni, csak figyelni kell rá, hogy ne váladékozzon és szépen gyógyuljon.) 
 • Ilyenkor ezek az alap eszközök nagyon jól jöhetnek: betadine, kötszer, ragtapasz, vízálló kötszer. A vízálló kötszer az azért jó, mert a mosakodásoknál nem áztatja el a sebet, így az szépen tud gyógyulni. Igaz kiemelném, hogy a lábadozás-seb gyógyulás alatt, csak óvatosan a vízzel. Nem kell hableánynak hinni magunkat és áztatni a friss sebet és az ülőfürdő is kerülendő! Csak okosan és módjával, kerülve a beavatkozás helyét szabad mosakodni és csak tusolni lehet! Ajánlom a szivacsot, mosdókesztyűt, mert egyszerűbb vele a művelet.  
 • Lehetséges, hogy varratokkal fognak minket hazaengedni, amit pár nap esetleg egy hét után vesznek csak ki. Ilyenkor még húzódik és szúrhat, de nem szabad piszkálni! A kivétel után sokkal könnyebb lesz az életünk, de pár napig csak óvatosan mozogjunk, nehogy gond legyen. Bármilyen problémánk adódna utána pl.: szétnyílna egy részen, váladékozik vagy csak nagyon duzzadt keressük fel vele az orvosunkat. 
 • Mikor varasodni kezd, akkor is óvatosan kell vele bánni, nem szabad piszkálni, hagyni kell, hogy magától essenek le a varratok. Ne piszkáljuk mert nem lesz szép! Ha finoman bánsz vele, akkor az nagyon szépen fog gyógyulni és az a cél, hogy szinte láthatatlan legyen. A hegkezelés itt már elkezdődhet, ilyenkor jöhet a hegkezelő gél, kenőcs, ami sokat tud segíteni minden vágási típusnál. Megéri ezeket is használni rendszeresen, hiszen rengeteget tud rajta halványítani és finomítani. A másik nagy csodafegyver, ami szerintem még pluszban segíthet, az aloe vera használata. Én a fújós változatát használtam és nagyon megvoltam vele elégedve. Ha a varratok már leestek utána sokkal könnyebb lesz az életünk és a mindennapok kezdenek jobban menni és egyszerűbben.   

A felépülési idő hosszadalmas, mégis egyénenként változó, de azt a 4-6 hetes időtartamot, amit előírnak az orvosok, érdemes betartani és csak utána munkába állni, hiszen addigra már odabent is rendeződnek a dolgok. Sokan csak a külső részekre gondolnak és nem számolnak azzal, hogy sajnos bent is regenerálódnia kell mindennek és ehhez idő kell. A tényleges felépülésünk műtét, vágás és egyén függő, de valamikor több hónapba is kerül mire teljesen jól leszünk. Viszont a lábadozásunk ezekkel a részekkel már teljes lesz és elérkezünk egy olyan szakaszra, ami már csak jó dolgokkal tud minket feltölteni. Nagyon küzdelmes időkön van túl az ember és mindent meg kellett tennie azért, hogy rendben menjen a felépülési rész, de ha ezeket a tanácsokat betartva és odafigyelve vágunk bele, akkor ez is könnyebben fog menni és a felépülésünk sikerrel zárul. 

Minden nehézkes indulás egy csodálatos véggel záródik, méghozzá azzal: hogy végre jól leszünk. Ott leszünk egy lezárt élet szakasszal, ami már a múltunk része és most már csak a jövőnk felé kell venni az irányt.  

Fotó: Pavel Danilyuk a Pexels-től 

Ha tetszik a blogom és szeretnéd az elsők között olvasni új posztjaimat, kérlek jelezd az alábbi űrlap segítségével! 

  Egy hozzászólás

  Szólj hozzá

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük