Elfogadás-feldolgozás,  Szeretet

Változtam és fejlődtem

Rengeteget fejlődünk az évek alatt úgy, hogy ezeket szinte észre se vesszük. A hátrányainkat, hiányainkat hamarabb tudjuk felsorolni és kiemelni, mint azt, hogy miben fejlődtünk, változtunk. Pedig ez a kulcs is a kezünkben van, csak néha nem gondolunk bele, hogy mennyi mindenen megyünk keresztül valójában.

Annyira aprónak tűnik számunkra, hogy nem foglalkozunk vele és képesek vagyunk csak a hiányokat előtérbe helyezni. Ezeket fel is tudjuk nagyítani, hol ott nem adnak akkora lökő erőt, mint a pozitív dolgok, amik változást, fejlődést eredményeznek. Néha jobban járnánk, ha azokat vennénk előre, amiket elértünk az életünk különböző szakaszain. Folyamatosan fejlődünk és ezt jó szemelőt tartani. Vegyük végig, hogy az évek alatt milyen jó dolgok történtek az életünkben, ami változást hozott. Ehhez elő vehetünk egy papírt és felírhatjuk, hogy mik voltak azok a pillanatok, amiben fejlődni tudtunk. Lehet nem nagy dolgokról beszélünk, hanem aprókról, de ezek is előrébb vittek minket és abban segítettek, hogy most ott legyünk, ahol lennünk kell. Minden apró változás a mi javunkat szolgálja és azt, hogy a végén minden úgy alakuljon, ahogy azt ténylegesen szeretnénk és elérjünk mindent. Fejlődéseink sok rétűek lehetnek és az élet minden szakaszában jelen vannak, csak párat emelnék ki ezek közül: 

  • Munka 
  • Tanulás 
  • Párkapcsolat 
  • Kreativitás-alkotás 
  • Önismeret 
  • Elérések, célok 

Sose lehet tudni, hogy éppen melyik részén fejlődünk az életünknek és hogy miben. Ezek nem hirtelen történnek, hanem szépen fokozatosan alakulnak ki. Lehet a munkánk során jutunk feljebb vagy teljesítünk olyan eredményekkel, ami előrébb visz minket, vagy megtanulunk új dolgokat, sikerül elsajátítani egy új munkafolyamatot. Már ezek is nagy változáshoz vezetnek. Ha a tanulást nézzük itt tudunk a legtöbbet fejlődni úgy, hogy nem is vesszük észre. Jobb eredmények bizonyos tárgyakból, vagy csak egy szakma megszerzése, ami sikerrel végződik fejlődésnek könyvelhető el. A tanulás során folyamatos fejlődések mennek végbe, amik az életünkben nagy szerepet tudnak játszani. Vegyük példának, ha sokat olvasunk akkor a szókincsünk fejlődik, így következik be a változás és fejlődésünk. Párkapcsolat terén vannak olyan részek, amiben, mint egyén fejlődünk és vannak olyanok, amiben, mint pár történik ez meg. Fejlődés lehet, hogy megbékélünk egy rossz szokással, amit a másik csinál vagy éppen toleránsabbak vagyunk vele, engedékenyebbek. Vagy éppen az ellenkezője nemet tudunk mondani és azt a másiknak, hogy nem ezt nem szeretnénk. Lehet ezeket eddig nem tettük meg és most értünk el egy olyan szakaszra, hogy eljutottunk erre a fejlődési szintre. Mint pár lehet egy olyan változáson megyünk keresztül, ami a kapcsolatunkat csak erősíti és stabilizálja. Közösen teszünk a célokért, vágyakért már ez is egy jó fejlődés. Például közösen spórolunk a lakásra, autóra vagy nyaralásra, feltudjátok osztani a háztartásban lévő munkát. Vagy megtudjuk beszélni a gondokat, bajokat, normálisan tudtok kommunikálni egymással, ezek is egy komoly változás része. Kreativitás vagy alkotás téren lehet új dolgokkal találkozunk, ismerkedünk meg vagy épp vágunk bele. Sikerül ezeket elsajátítani, egyre jobbak leszünk benne. Fejlődik a rajztudás, megtanulok alakokat festeni, sikerül az origami madár, fejlődik a varró tudásom, egyre jobb a kézügyességem. Önismeret téren sokat tudunk fejlődni az évek alatt. Lehet eddig mindenre igent mondtunk, de egy idő után a nem is beépült az életünkbe. Elfogadok dolgokat, sikerül lezárnom szakaszokat és tovább tudok lépni. Magamat is figyelembe veszem mielőtt cselekszek, sőt előtérbe helyezem önmagam. Fejlesztem magam önismereti téren, ami idővel változást és fejlődést hoz. Vagy ezekhez hasonló dolgok sokasága is lehet. Az elérések és célok résznél, amit én kiemelnék, hogy nagyon sok dolog lehet, ami fejlődéshez vezethet. Beadtuk az önéletrajzunkat egy új munkahelyre, felvettek a vágyott állásra, sikerült megvenni a kiszemelt autót, eltudtam menni nyaralni a spórolt pénzből, tudok spórolni, sikerült a nyelvvizsga, meglett a jogosítvány, új jógapózt tudok kivitelezni, megtanultam tortát sütni stb. Ezek is mind abban segítenek még ha nem is gondolunk bele, hogy minket előre vigyenek, hogy változunk és így fejlődjünk.   

A fejlődésünk feltérképezése nagyon jó dolog lehet, ha időt szakítunk rá és átpörgetjük mi történt velünk. Hogy nekem milyen változásaim, fejlődéseim voltak? Ez egy remek kérdés, ugyan is keveset lapoztam végig eddig, hogy milyen fejlődéseken mentem végig. A legnagyobb változást és fejlődésemet szerintem most élem át és még fejlődni is fogok. Olyan dolgokba kezdtem, amikhez eddig nem értettem és nehezen mentek, most mégis sikereket érek el és csak egyre jobb leszek benne. Tudom, hogy általa kihozhatom magamból azt a pluszt, ami bennem lakozik és rejtőzik. Ez nem más, mint az írás és blog vezetés. Most ebben fejlődők a legnagyobb léptekkel és a leglátványosabban, aminek nagyon örülök. A másik nagy változás az életemben a betegség meglétekor jelentkezett. Ott rengeteget fejlődtem, hogy elfogadjam azt, ami történik, megtanultam feldolgozni, kezelni az érzéseimet, a fájdalmat, erős lettem és kitartó, szinte mint egy szikla. Nem gondoltam volna, hogy az életemnek az a szakasza fogja a legtöbb változást hoznia és egyben általa fejlődők majd egy sokkal jobb emberré. Mert az lettem egy teljesen más Kitti, aki előtte nem ilyen volt. A betegség hiába vett el tőlem sok-sok mindent, általa kaptam valamit, méghozzá azt, hogy én az lettem, aki most igazán vagyok: egy szuperhős, aki mindent legyőz és kibír. A párkapcsolatban is sokat fejlődtem, sokkal nagyobb hangsúlyt fektetek arra, hogy megbeszéljünk mindent és hogy nyitottak legyünk egymás felé, mint x évvel ezelőtt. Hagyom kibontakozni a másikat és nagyobb szabad teret biztosítok számára. Jó, ha egy kapcsolatban megmarad a saját egyéni világ és közben megvannak a közösen töltött szép percek élményei is. Szerintem ezekben sokat tudtam fejlődni és a javamra szolgált, hogy rengeteg minden történt velem. Kiegyensúlyozottabb stabilabb lettem az évek alatt. Más dolgokban is sok változás történt, nem vagyok már naiv és tudok nemet mondani az igenek helyett, kitudok állni magamért és ha kell másokért. Ha kell az asztalra csapok és felemelem a hangomat. Sok új dolgot próbáltam ki, rengeteget olvasok és fejlesztem magam. Próbálok kilépni a komfort zónámból, ami elég jól megy. A víziszonyomat is elég szépen kezdem leküzdeni és sokkal bátrabb vagyok már. A változások nálam apró léptekkel történtek, de mégis hatalmas nagy erővel bírnak és rengeteget tudtak segíteni a fejlődésemben az évek múlásával. Te tudod, hogy miben változtál, fejlődtél? 

Lehet még sok fontos célt nem értem el az életemben, de azokat, amiket igen, azokra vagyok a legbüszkébb és tudom, hogy a fejlődésemnek egy nagy ugródeszkái voltak. Sok cél van még előttem, amit idővel majd elérek és azokból is csak építkezni tudok és így rengeteg változáson megyek majd keresztül. 

Fotó: Jessica Lewis a Pexels-től 

Ha tetszik a blogom és szeretnéd az elsők között olvasni új posztjaimat, kérlek jelezd az alábbi űrlap segítségével! 

    Szólj hozzá

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük