Betegség,  Elfogadás-feldolgozás

Döntések endometriózisos betegként

Annyi mindenről kell döntenünk az életünk során, legyen szó bármilyen részről, élethelyzetről. Ezek a nem éppen könnyű folyamtok, nagy-nagy súllyal bírnak és az életünk általa fog formálódni, változni olyanná, amilyenné mi szeretnénk. 

Egy ideje már nagyon sok privát üzenetet kapok és szinte mindegyiknél feltűnt és észrevettem, az alap kérdés a döntés és mérlegelés meghozatala. Mindenkinek próbálok segíteni azzal, hogy a tanácsaimat, tapasztalataimat elmondom, de erről szerettem volna egy részletesebb írást hozni, hogy másoknak tudjak vele segíteni. Így született meg ez a bejegyzés ötletem, amit remélem sokan tudnak majd hasznosítani az életben. 

Már a betegség előtt is találkozunk a döntések folyamatával, méghozzá akkor, mikor az orvosunkat kell kiválasztani, hiszen itt döntjük el, hogy kiben fogunk megbízni annyira, hogy ezt az egészet rábízzuk. Már itt elkezdődik minden, még ha ezt nem is látjuk akkor annyira át, hiszen a sorsunk az ő kezében lesz. A diagnózis után egy mérlegelési, döntési sorozat veszi kezdetét az életünkben. Az orvosi konzultáció után, nincs más dolgunk, mint haza menni és mérlegelni, átbeszélni, hogy hogyan is legyen tovább. Ha van párunk, akkor nem csak rólunk van szó, hanem róla is, így ezt közösen kell majd megoldani és dönteni. Beszéljük meg együtt a továbbiakat azt, hogy hogyan is tervezzük a jövőnket és mit szeretnénk. Nem szabad elsietni semmit, ezért is kell ezekhez kellő idő. Jó, ha mindent átgondolunk és úgy vágunk neki, mint hogy utána csak hezitáljunk. Mihez kell a döntés és mit kell mérlegelnünk? Egy szóval is letudnám írni: Rengeteg mindent kell végig gondolnunk és mérlegelni, de részletesebb leszek.  

Szerintem ezek a főbb részek: 

 • Kezelés. Ez az első olyan pont, amit jól át kell gondolni és persze beszélni. Igaz vannak, akik azt mondják, jaj jó a hormon jöhet, de akadnak olyanok is, akik megfontoltak és inkább átszeretnék ezt a részt rágni magukban, vagy a párjukkal. Egy hormonos terápia, kezelés nem éppen cukormázas sztori, rengetek buktatója és nem várt mellékhatása lehet. Viszont a súlyosabb eseteknél csodára is képesek ezek a pirulák, szurik és spirálok, igaz meg kell találni a számunkra megfelelőt. Itt ki is hangsúlyoznám, hogy minden hormonos dolog előtt, érdemes csináltatni egy trombózis panelt, így biztos nem lesz gond és ha valami probléma van, akkor már célzottan tud menni a terápia. Ne féljünk időt kérni, ha arról van szó és mérlegeljünk mielőtt belevágunk mindenbe. 
 • Gyermekvállalás. Nagyon fontos rész, mikor kiderül az endometriózisunk. A kezelések és műtétek is sokban függenek tőle. Ezért is kell ezt, nagyon jól átgondolni, átbeszélni partnerünkkel, hogy tudjuk a továbbiakban milyen lehetőségeink lesznek. Ha szeretnénk babát, akkor olyan műtéti megoldást fognak felajánlani, ami azt is szem előtt tartja. A hormonos kezelésekre ugyan ez vonatkozik, ilyenkor ezt is mérlegelik és figyelembe veszik. Viszont, ha nem szeretnénk gyermeket akkor lehet, hogy egy úgy mond drasztikusabb beavatkozást csinálnak, esetleg megemlítik a méh eltávolítását is. Ezért kell a gyermekvállalás tényét egy nagyon fontos, fő szempontnak venni a betegség alatt, mert erre épül fel minden. Legyünk türelmesek egymással és adjunk időt, hogy áttudjunk mindent beszélni partnerünkkel és helyesen, jól tudjunk dönteni. Nem kis dologról van szó és ezt nagyon átgondoltan kell kezelni. Tudom, hogy nehéz ez a rész és rengeteg sebet szakít fel és lehet lesznek olyan pillanatok, mikor az embernek elege lesz, de minden azért történik, hogy mi jól, jobban legyünk és ezt kell nézni. 
 • Műtét. A legnagyobb dilemma, ami szerintem egy ember életében történhet. Nem egy egyszerű folyamatról van szó, hanem egy nagyon-nagy dologról, ami egy nő életében megtörténhet. Sajnos olyan szerveket érint, ami lássuk be a nőiességünket erősen befolyásolja és az alapját képezi. Ezért is teljesen normális, ha sokat gondolkozunk azon, hogy helyes út e a műtét? Kell e ez nekünk? Jó lesz e utána? Normális folyamat, ha bizonytalanok vagyunk és nem tudjuk mi a helyes választás. Ezért is kell az, hogy a partnerünkkel, vagy esetleg barátnőkkel ezekről beszéljünk és megnyíljunk másoknak, a félelmeink terén. Azután már könnyebben, egyszerűbben tudjuk eldönteni, mérlegelni és meghozni a helyes választ, hogy szeretnénk e a műtétet vagy sem. Nem egyszerű ezt a nagy lépést megtenni, még ha tudjuk, hogy rengeteg a problémánk és a fájdalmaink nagyon erősek. A kétségek a kérdések folyton ott lesznek a fejünkben ilyenkor. Én mindenkinek azt szoktam és tudom mondani, tanácsolni: hogy mérlegeljen, gondolja végig, hogy lenne jobb az élete? Vagy hogy mivel lenne több, ha a műtét megtörténne? Minden döntés és mérlegelés kérdése és ha ezt tudatosan átbeszéljük, akkor a válaszokat meg fogjuk kapni. 

Legyen szó bármelyik részről, ami számunkra elakadást és nehézséget jelent, csak az legyen előttünk, hogy mi mit szeretnénk. Mikor nagyon nehezen megy a döntésünk, akkor vegyünk elő egy papírt, tollat és kezdjük el leírni mi szól az adott dolog mellet és mi ellene. Sokkal egyszerűbb dolgunk lesz, ha ezt a listát látjuk magunk előtt és kézben tartjuk, mert így könnyebben tudjuk mérlegelni az aktuális helyzetet.  

Elsőre lehet minden olyan bonyolultnak tűnik és néha azt érezzük, szinte egy útvesztőben vagyunk, de higgyük el, minden úgy fog alakulni, ahogy azt mi igazán szeretnénk és ahogy annak lennie kell. A lényeg mindig azon van, hogy jól átgondoljunk mindent és a mérlegeléseink, választásaink minket is megnyugtassanak és merjünk előre lépni.  

Fotó: emre keshavarz a Pexels oldaláról 

Ha tetszik a blogom és szeretnéd az elsők között olvasni új posztjaimat, kérlek jelezd az alábbi űrlap segítségével! 

  2 hozzászólás

  • Klaudi

   Nagyon jó, összetett bejegyzés lett! 🙂 Nekem nagyon tetszett mind. Nagyon fontosnak tartom a beszélgetés, akár magunkkal, akár párunkkal, akár barátnő társaságában. Ha úgy alakul és jó a viszonyunk, akkor a édesanyánkkat is betudjuk vonni ebbe a beszélgetésekbe, hogy ő mit gondol erről az egészről. Azt mondják, a műtét “jó opció” mert életet ment és mi egymást. Mondjuk, ha a pirulák, a gyógynövények, gyógymódok nem segítenek, akkor tényleg csak a műtét lenne a legjobb megoldás, persze megértem ha valaki tényleg nem akarja ezt.

   Várom a következő posztod! 🙂

   • Papp-Terjék Kitti

    Örülök, hogy tetszett neked az írásom 😊 Olyan jó ilyen hozzászolásokat olvasni 😍Sokszor az is jó, ha a családdal beszélgetünk ezekről, mert ők is tudnak minket támogatni. Egy betegségnél kell a támogatás 😊😉

  Szólj hozzá

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük