Betegség,  Elfogadás-feldolgozás

Műtét utáni felépülés, de hogyan?

Minden műtét egy különleges utazás az ismeretlen világában, ahol nem lehet tudni mire is lehet számítani, vagy hogy mi vár majd ránk. Óvatos léptekkel vágunk neki az ismeretlen táj felfedezésének és figyelünk minden apró neszre, ami minket körülvesz.

Valahogy így írnám le a műtéteket, hogy az ismeretlen világ, mert nem tudhatjuk mi vár majd ránk és milyen utunk lesz, amikor belevágunk az egészbe. Egy addig esetleg ismeretlen részre tévedünk, vagy ha ismerős is ugyan olyan nem lesz, minden más, máshogy zajlik, másak az érzések, fájdalmak, felépülések. Csak sejteni lehet bizonyos dolgokat, hogy talán majd olyan lesz, úgy alakul, de minden akkor derül ki, ha már túleszünk mindenen. Ez egy furcsa utazás, ami olykor jót is tartogat, de sok benne a nem várt akadály, nehézség, amivel az embernek szembe kell néznie és lekel győznie ezeket. Rengeteg akaratra van szükségünk és hatalmas nagy kitartásra, hogy ezen az utazáson minden rendben legyen és a végén ott legyünk, ahol lennünk kell. 

Hogy könnyebb legyen az utazásunk, vannak bizonyos szabályok, amiket érdemes megfogadni, betartani, mert a célunk eléréséhez a felépülésünkhöz vezethet. Ezekben szeretnék segíteni és adni pár tippet, hasznos tanácsot, mit érdemes ilyenkor csinálni és betartani. 

Műtét utáni teendők otthon: 

 • Szerintem a legfontosabb, hogy mindig tartsuk be azt, amit az orvosunk mond, tanácsol és kér tőlünk. Ezek alatt azt értem, ha ő azt írja elő, hogy 4 hétig otthon kell lennünk, akkor azt szigorúan tartsuk be, hiszen ezek a mi egészségünket, gyógyulásunkat szolgálják. 
 • Figyeljünk az étkezésre, a folyadék bevitelre, ha diétán vagyunk, akkor csak az adott ételeket fogyasszuk. Fontos, hogy belül is támogatni tudjuk a szervezetet, hogy gyorsabb és zökkenőmentes legyen a felépülés. 
 • Ne siettessünk semmit, mindent szépen fokozatosan szabad csak csinálni. Legyen meg a megfelelő mozgás és a hozzá tartozó pihenés is. 
 • Törekedjünk arra, hogy önállóak legyünk a normális keretek között. Semmit sem szabad siettetni, a szervezet jelzi mi az, ami jó és mi az, ami már problémás számára. Nem szabad egy nap alatt megváltani a világot, itt a türelem nagyon-nagy kulcs. 
 • Kerüljük a nehéz fizikai munkát, csak a könnyebb háztartási dolgainkat végezzük el, ha már úgy érezzük készek vagyunk rá. 
 • Ne féljünk segítséget kérni, ha kell akkor legyen velünk egy családtag, barát, aki tud segíteni az elején a főzésben, takarításban stb. 
 • Ne foglalkozzunk azzal, hogy mások hogyan, milyen gyorsan gyógyulnak fel, hiszen egyénfüggő minden műtét. Mindenkinek meg van a saját tempója, a folyamata ezeket kell észben tartani. 
 • Minimalizáljuk a fertőzés veszélyét azzal, hogy ha az ágyból kikelünk egyből a papucsunkba lépünk, mindig alaposan mosunk kezet és ne piszkáljuk a beavatkozás helyét, ha nem muszáj. 
 • Ügyeljünk a tusolásnál arra, hogy a vízzel ne áztassuk a kötéseket, vagy használjunk vízálló kötést. Remek lehet ilyenkor beszerezni, egy mosdókesztyűt, mert egyszerűbb vele a mosakodás. 
 • A seb, sebek ápolása is nagyon fontos folyamat, mert nem szeretnénk, hogy elfertőződjön vagy csúnyán gyógyuljon, hegesedjen. Ha váladékozik, akkor a kötéseket cserélni kell, de csak is óvatosan. Ügyeljünk arra, hogy a seb környéke ne legyen piszkos, gyulladt és ne váladékozzon nagyon. Akár milyen problémát tapasztalunk keressük fel az orvosunkat. 
 • Varasodás után, a varrt ne piszkáljuk, hagyjuk, hogy magától essenek le, ilyenkor már célszerű elhagyni a kötést, esetleg olyan esetben kell leragasztani, ha nagyon akadna. Ha nem piszkáljuk, akkor nagyon szépen gyógyul és kevésbé lesz látható majd utána. 
 • Rengeteg készítmény létezik a piacon, ami a hegek kezelésére szolgál, hogy szebb, halványabb legyen. Ha úgy érezzük szükségét nyugodtan szerezzünk be ilyet és kezdjük el kenegetni az eredmény érdekében.  
 • Próbáljunk meg lazítani, kikapcsolni a felépülési időszakban és csak arra törekedni, hogy jól legyünk.  
 • Nem csak testileg, de lelkileg is megterhelő egy műtét, főleg, ha ez az első ilyen műtétünk. Nem egyszerű az a tény, hogy történt egy beavatkozásunk, a testünk más lett, lesznek rajtunk majd nyomai. Vannak emberek, akik könnyebben tudják ezeket kezelni, elfogadni- feldolgozni, de olyan is van, akiknek nagyon nehezen megy ez a folyamat. Adjunk időt magunknak és ha könnyebb, akkor adjunk ki magunkból mindent. Sírjunk, ha az esik jól, vagy esetleg alkossunk, írjuk ki magunkból, amit érzünk, ezzel is felszabadítjuk a lelkünket és utána sokkal könnyebb lesz a gyógyulásunk. 
 • Amit én még fontosnak tartok és kevesen gondolnak bele, hogy legyünk türelmesek a családtagokkal, barátokkal. Ők csak jót akarnak nekünk, nem érezhetik át a helyzetünket és nem tudják milyen ez az egész számunkra. Tudom, hogy nehéz ilyenkor türelmesnek lenni és hogy vannak idegesítő esetek, de próbáljuk meg elengedni, mert nekünk is ez fogy segíteni, nem pedig az, hogy idegeskedünk miatta.  

Lehet vannak olyan részek, amiket mások máshogyan csinálnak, vagy pluszban kiegészítenének, de én a saját tapasztalatokat írom le és ezeket tartom fontosnak. Senki se egyforma, ahogyan az otthoni felépülésünk se, de az alapokban segítséget tud nyújtani számunka, legyen szó bármilyen műtétről is. 

Az ismeretlen utazás, néha nagyon nehéz tud lenni, nem úgy alakul ahogyan annak lennie kellene, vagy ahogyan mi azt szeretnénk. Viszont egy dolgot mindig tartsunk szem előtt, hogy a cél mindig ugyan az, hogy jól legyünk és újult erővel kezdjük az életünket. 

Fotó: Kaboompics .com a Pexels oldaláról 

Ha tetszik a blogom és szeretnéd az elsők között olvasni új posztjaimat, kérlek jelezd az alábbi űrlap segítségével! 

  7 hozzászólás

  • Szöllős Filus Andrea

   Őszintén mondom, nagyon tetszett ez a cikk. Sajnos a szívbetegségem miatt már nagyon rutinos vagyok az ilyen műtéti dolgokba. Nagyon sok hasznos információt leírtál, ami nagyon tetszik. Sajnos én sokszor próbáltam siettetni a felépülést, és sokszor voltam csalódott ha nem úgy ment ahogy akartam. A legutóbbi műtétemnél úgy dolgoztam fel a műtét utáni sokkot, hogy írni kezdtem, és ezzel eltereltem a figyelmemet a ramaty állapotomról. Nagyon szépen köszönöm, hogy olvashattam. :).

  • Jakó Judit

   A műtét utáni teendők nagyon hasznosak. Nekem pár éve egy mandulaműtétem volt. Tudom, hogy rutinszerű beavatkozás. A műtét nem viselt meg, hiszen altatásban történt. Viszont az utána lévő időszak a gyógyulás folyamata, a többszöri kontrollvizsgálat az annál inkább. Abszolút egyetértek a gondolataiddal.

  • Bernie

   Hasznos írás!
   Szerencsére még csak egy kisebb, altatásban történt műtétem volt, és minden rendben ment.
   Gyors gyógyulást neked!

  • Ninaa

   Kösöznjük ezt a hasznos cikket, reméljük, hogy kevésbé lesz rá szükségünk és NEKED IS! A következő év, egy kicsit legyen könnyebb számotokra is ♥ Megérdemlitek. ♥

  • Klaudi

   Ezt már olvastam egyszer, de valamiért elfelejtettem kommentelni vagy nem hagytad jóvá esetleg? 😀 Már nem is tudom, de írok újra! 😀

   Nagyon hasznos és egyben nagyon jó tanácsokkal láttál el minket és bárkit aki hasonló helyzetbe kerülne, ám Ne legyen így és NEkED SEM! 🙂 Nagyon jól összeszedted a legfontosabb dolgokat és a tudni valókat is egyben. 🙂 Gyors gyógyulás neked!

  Szólj hozzá

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük