Betegség

Hogyan készüljünk a nőgyógyászati vizsgálatra?

Egy nőgyógyászati vizsgálat már önmagában is elég frusztráló helyzet, de ha mellé még panaszaink is vannak, akkor nagyon nehéz is tud lenni. Túl akarunk rajta lenni, amilyen gyorsan csak lehet és közbe olyan dolgok mellett megyünk el, amik elég fontosak lehetnek.  Összeszedtem pár pontban, hogy mik lehetnek azok a dolgok, amik segíthetnek a vizsgalat előtt és milyen kérdéseket érdemes beiktatni a mi gondolatmenetünkbe is. Elsősorban endometriózisos betegeknek készült, de remekül beilleszthető alap nőgyógyászati vizsgálatok során is. Remélem ezzel tudok egy kis pluszt adni és segíteni számotokra.  

Előkészület 

 • Már az időpontunk előtt pár nappal, szedjük össze melyek azok a papírok, leletek, amiket vinni szeretnénk. Tegyük őket sorba, mappába és csatoljuk a szedett gyógyszerek listáját is. 
 • Alap kérdések átgondolása, esetleg leírása. 
 • Útvonal tervezés, ha olyan helyre megyünk, ahol nem voltunk még. Ezt is az előző napokban jó megcsinálni, hogy mégis képben legyünk merre is kell menni. 
 • A vizsgálat előtti nap, inkább olyan ételeket együnk, amik nem terhelik meg a szervezetet és könnyen emészthetőek. Itt már idegeskedik az ember, egy nehéz étel erre csak pluszba rátesz, főleg, ha még jó pár órát utazunk is mellé. 
 • Még előző este készítsünk össze minden iratot, amit vinni szeretnénk és ellenőrizzük, hogy minden rendben legyen.   
 • Időben feküdjünk le, próbáljunk meg kipihentek lenni. Szükség esetén, egy nyugtató tea lefekvés előtt csodákra képes.                                    
 • Másnap könnyű reggelivel kezdjünk és időpont függően, ha olyan az ebédre is figyeljünk oda.                                                 
 • Időben induljunk el, számoljunk rá inkább plusz 30-40 percet, hogy ha történik valami út közben, akkor is oda tudjunk érni.  

A vizsgálat 

Ez a rész sajnos sose kellemes, de ha nem feszülünk rá és lazítunk egy kicsit, akkor az egész művelet kibírhatóbb. Mikor az orvosunk kérdezi, hogy: 

 • Mik a tünetek?  
 • Mit tapasztalunk?  
 • Hol jelentkezik a fájdalom? 

Akkor próbáljunk meg mindent elmondani. Még az apróbb tünetek is sokat segíthetnek, hogy teljes képet kapjon az orvos. Mutassunk rá azokra a pontokra, ahol a fájdalom jelentkezik és próbáljuk elmondani az intenzitását a fájdalmainknak. Ha máshová sugárzik, akkor azokat is említeni kell. Beszéljünk a ciklus hosszáról a menstruáció milyenségéről, arról, hogy éljük meg a nehezebb napokat. Mikor az orvosunk már felállította mi a diagnózis, hol is lehet, vagy éppenséggel hol van a probléma, akkor elkezdhetünk kérdezgetni. (vizsgálat közben is lehet) 

Kérdések 

 • Mi miért történik?  Milyen kezelést kap az ember? Milyen lehetőségek vannak? Mit gondol a te esetedben melyik lenne az optimális? Hormon kezelés nélkül milyen esélyeink lehetnek? Milyen hormonkezelések vannak? A hormonok mennyire változtathatják meg az életminőséget? Ha műteni kell az hogyan fog történni? Milyen módszerrel és mennyiben tud segíteni az életminőségek javításán? Esetleg utána mit javasol, tanácsol? Érdemes e tartani valami diétát? Milyen sportot lehet végezni műtét előtt és után? 
 • Gyermek vállalás terén, mi lenne az optimális kezelés? A lombik mennyire befolyásolhatja az endometriózis újbóli kialakulását? Milyen kockázata van a lombiknak? Ha nem szeretnénk gyermeket, milyen terápiás lehetőségeink vannak? Egy műtét mennyire befolyásolja a teherbeesést? Lehet utána természetes úton baba?  
 • Térjünk ki minden egyéb vizsgalatra is, hogy teljes képet kapjunk, hogy milyen köröket kell még futnunk. Műtét előtt mikre lesz még szükségünk? Kell e plusz vizsgálat? Esetleg MR, tükrözés? Kihez, hova és mikor kell menni?  Fontos elérhetőségek elkérése. 
 • Ha műtétet javasolnak, akkor tudjuk meg hol lesz helyileg, esetleg milyen orvosok vesznek majd részt benne (bélérintettség vagy vese, húgyhólyag esetén)  
   

A vizsgálat után a legnehezebb rész, hogy a kezdeti diagnózis és sokk után is erősek maradjunk. Fárasztó lesz és sok idő kell, hogy felfogjuk mi is történik, de utána azon kell lennünk, hogy minél erősebbek legyünk és átvészeljük az akadályokat. Ilyenkor jól jönnek a segítő emberek az életünkbe, akikre lehet támaszkodni. Bármennyire is nehéz és kilátástalan a helyzetünk, mindig legyen a szemünk előtt, hogy van kiút belőle, csak hinnünk kell benne.  

Fotó: RF._.studio Pexels oldaláról 

Ha tetszik a blogom és szeretnéd az elsők között olvasni új posztjaimat, kérlek jelezd az alábbi űrlap segítségével! 

  Szólj hozzá

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük