Betegség

Endometriózis és az eltűnt napok

Nem vagy egyedül! Van veled egy nagyon erős érzés, mely a mélybe taszít időközönként és szinte megsemmisülsz általa normálisan létezni. Ez nem más, mint a menstruációs fájdalom, ami felforgatja az életedet, ha nem figyelsz rá oda.  

Lesz ebből kiút valaha? Rengeteget tettem fel ezt a kérdést és a válaszra éveket kellett várnom. 24 évesen szembenéztem az endometriózissal és 6 évig vártam arra, hogy az életem végre más legyen és a választ megkapjam. Kimondani is sok, hogy ennyi ideig szenvedtem a kínzó fájdalmaktól, a menstruáció alatt. Teljes mértékben átvette az uralmat a testem felett és irányította az életemet, mintha csak egy báb lennék és egy üres test. Küzdöttem azért, hogy jól legyek és túléljem a napot. Akkor ezt éreztem nagyon. Nem láttam, hogy hol lehet a kiút, annyira nehéz volt és küzdelmes. Vártam azt az érzést, mikor ismét szabad lehetek és a bábu végre életre kelhet.  

Az eltűnt napok, már nem csak a menstruáció idejére terjedtek ki, szinte állandóan jelen voltak, ilyen-olyan formában. Nem tudtam ellátni a feladataimat, ágyhoz kötött és gyógyszereken tengődtem. NEM VOLT ÉLETEM! Csak voltam az üres testemben, amit a fájdalom uralt és irányított. Ilyen volt a fájdalom és amit átéltem: Erős és elviselhetetlen. Mintha belül valaki folyton szorította volna a petefészkem, méhem. Szúrt, görcsölt és éles volt. A derekam le akart szakadni. Feküdtem, de volt, hogy fetrengtem. A falat kapartam. Sírtam, remegtem, gyenge voltam. 
A rosszabb napok így teltek és sajnos sok ilyen volt az életemben. Próbáltam enyhíteni, ahogy csak tudtam és amivel csak lehetett. Ezeket a praktikákat használtam: melegvizes palack, melegítő takaró, meleg fürdő, melegítő tapaszok, melegvizes tusolás, erős gyógyszerek. 
7 -10 nap kínzó szenvedés, hogy utána kicsit jobban legyek. Nem csak a fájdalom okozott gondot, de a vérzés erőssége is megnehezítette az életem. Nagyon erős volt, sűrűn kellett betétet cserélnem és sokszor átáztam. Az ördögi körön túljutnom nem volt könnyű. Voltak, akik nem hitték el, hogy ez ennyire fájdalmas. Úgy voltak vele, eltúlzom és produkálok. Sokat hallottam ezeket a mondatokat: Ezt a nők kibírják. Nem fáj az, csak bebeszéled magadnak. Ne gondolj rá, akkor jobb lesz. Ennyire nem bírod a fájdalmat?! A szülés jobban fáj!  

Ez nem hiszti vagy gyengeség! A fájdalmas menstruáció nem normális! Ez egy valós érzés, amire oda kell figyelni és időben a végére járni, ezzel is megelőzve a súlyosabb-komolyabb bajokat. Figyelj oda magadra és a környezetedben élőkre és ha kell, időben forduljatok orvoshoz! Vagy tájékozódjatok a www.endometriozismagyarorszag.hu oldalon, ahol rengeteg hasznos információt találtok.

 
Számomra az eltűnt napokat már semmi sem hozhatja vissza, de tudom utat mutathatok másoknak azzal, hogy őszintén beszélek róla. Beszéljünk többet erről a betegségről, tudjanak róla többen! Az időben észrevett és kezelt endometriózis gyógyulási esélye nagyon jó. Ne hagyjuk, hogy évek teljenek el erős fájdalmakkal! Tegyünk érte! Beszéljünk róla!  


 Fotó: cottonbro fotója a Pexels oldaláról 

Ha tetszik a blogom és szeretnéd az elsők között olvasni új posztjaimat, kérlek jelezd az alábbi űrlap segítségével! 
 

    Szólj hozzá

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük