Betegség

Adenomiózis és OSADA műtét 

Beszéljünk egy kicsit az adenomiózisról, ugyan is április az adeno hónapja. Gondolom, sokan ezt nem tudták és azt se nagyon értik, mi is ez az egész betegség. Már nagyon régóta tervezem, hogy erről is szeretnék írni, mivel érintett voltam benne. Így ez a bejegyzés erről a betegségről és annak kezeléséről, esetleges műtéti megoldásáról fog szólni. 

Az adenomiózis hasonló, mint az endometriózis, csak ez a betegség a méhet érinti. Lényegében a méh nyálkahártyájának funkció zavaráról van szó, mely az endometriózisra is egyaránt jellemző és ez a közös pont bennük. Pontosabban a méhbelső szövetét, izomzatát ,,támadja” meg. A méh nyálkahártya beterjed a méh szöveteibe, ezzel megnehezítve annak normális működését és funkcióját. Az adenonak is több fajtája, elhelyezkedése létezik és vannak szerencsésebb esetek mikor kevesebb problémát tud okozni. Viszont, az esetek túlnyomó részében nem probléma mentes a betegség. Melyek a főbb tünetei, miről lehet felismerni?  

 • Darabos menstruációs vérzés 
 • Erős, görcsös alhasi fájdalom és fájdalmas menstruáció  
 • Szexuális együttléteknél jelentkező fájdalom, esetleg vérzés 
 • Elhúzódó bő vérzés 
 • Köztes vérzések 
 • Esetenként székelési inger, valamint vizelet probléma  
 • Vannak bizonyos esetek, mikor a méh mozgatásra fájdalommal jár 

Nagyon közeli tüneteket produkál, mint az endometriózis és sok esetben sajnos összekeverik a miómával. Ezért érdemes olyan orvoshoz fordulni az esetleges panaszokkal, aki szakértő ezen a téren is. Képalkotó diagnosztikával, vagyis hüvelyi ultrahanggal pontosabb diagnózist tudunk kapni, viszont bizonytalan esetekben MRI vizsgálat is szóba jöhet. Mit okozhat az adenomiózis? 

 • Nehezített teherbeesést 
 • Deformitást a méh testben 
 • Méh nagyobbodást 
 • Szervek nyomását (ha olyan kiterjedt az adeno) 
 • Vérzészavarokat 
 • Vashiányt 
 • Puffadást 

Lehetséges kezelései a betegségnek? Mikor kiderül, hogy érintettek vagyunk a betegségben, akkor az orvosunk, mérlegelni fogja a jövőbeni terveinket (gyermekvállalási szándék) azt, hogy hány évesek vagyunk és hogy milyen életminőség romlást okoz. Ezek alapján fogja eldönteni, hogy melyik az a terápia, ami segíteni tud az adenomiózisunkon. Több lehetséges kezelési módszer is van, mint pl. : fogamzásgátló tabletta szedése, méhen belüli eszköz felhelyezése (hormonális spirál), súlyosabb esetekben a méh kivétele is szóba kerülhet. Viszont létezik egy kevésbé ismert beavatkozás, amivel a kisebb adenomiózisos méhet műteni tudják. Ez nem más, mint az OSADA műtét. 

Mi is az az OSADA és hogyan végzik a műtétet? Az OSADA eljárás, egy olyan nyitott nagy hasi vágásos műtét, mely során a méhet kettévágják és az adenomiózisos részeket óvatosan lefejtik a méh faláról. A műtét során ügyelnek arra, hogy a méh ép szerkezete ne sérüljön és csak a beteg állomány kerüljön kivételre. Ezzel is segítve, hogy a méh regenerálódás után, normális funkciójában működhessen tovább. Sajnos nem egy egyszerű műtétről van szó, de megfelelő szaktudású specialista, jól megtudja csinálni az eljárást. Sajnos hazánkban egyelőre csak a tudomásom szerint magánúton végezhető el és kevesen alkalmazzák ezt a beavatkozást (én 1 orvosról tudok). Nem minden esetben lehet ezt a műtétet elvégezni, inkább kisebb, nem nagy terjedelmű adenokat tudnak ezzel az eljárással véghez vinni, amik megfelelő helyen vannak és műthetőek. Igaz, mint minden műtétnek ennek is vannak kockázatai és jól át kell gondolni mielőtt ténylegesen belevágunk. A műtét után kell idő mire a méh regenerálódik és a felépülés is jóval hosszadalmasabb. Átlagosan 8-12 hónap mire teljesen rendbe jön a méh és utána lehet gyermeket vállalni, esetleg lombikeljáráson részt venni. 

Sajnos az adenomiózist 100%-osan nem lehet meggyógyítani, viszont vannak rá nagyon jól bevált kezelési módszerek, melyek során a tüneteket meg lehet szüntetni és a további kiterjedését gátolni. Az időben diagnosztizált adenomiózis, könnyebben kezelhető és nagyobb esélyünk van arra, hogy a kezelések által, nem fog komolyabb gondot okozni. Így, ha erős a gyanúnk erre a betegségre, akkor mielőbb keressünk fel egy jó szakembert. 

Fotó: Polina Zimmerman a Pexels oldaláról 

Ha tetszik a blogom és szeretnéd az elsők között olvasni új posztjaimat, kérlek jelezd az alábbi űrlap segítségével! 

  Egy hozzászólás

  • Ninaa

   Ismét köszönet ezért az írásért, most kicsit okosabbnak érzem magam. Régen volt darabos a vérzésem, de a fogamzásgátló ezen is tud segíteni >< Esetleg a fogamzásgátló(k)ról nem tervezel posztot hozni? 🙂

  Szólj hozzá

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük