Betegség

Az endometriózis hónapja

Március rólunk endometriózisos betegekről szól, ugyanis az endometriózis hónapja van. Ilyenkor nagyobb hangsúlyt kell fektetni a figyelemfelhívásra és arra, hogy többen tudjanak erről a betegségről.  

Sajnos még mindig nagy a homály és a tévhit az emberek fejében ezzel a betegséggel kapcsolatban. Hívjuk fel rá a figyelmet és osszuk meg a történetünket, hogy lássák, milyen nehéz egy ilyen betegséggel együtt élni! Oszlassuk el a tévhiteket, a rossz berögződéseket! Merjük felvállalni azt, hogy mi is ebben szenvedünk és beszéljünk róla! Már az is sokat segít, ha az ismerősöknek, barátoknak, kollégáknak vagy közeli családtagoknak elmagyarázzuk min megyünk keresztül és mennyire nehéz egy endos élete. Ha merészebbek vagyunk akkor ki írhatjuk magunkból és az interneten megtudjuk osztani, így több emberhez eljuthat. Talán olyan nőkhöz is, akik éppen ugyan olyan cipőben járnak, csak épp eddig erre még nem gondoltak. Lehet valakinek ez az üzenet kell lökésnek, hogy merjen lépni a reményhez vezető úton.  
 
Sajnos ez az út még mindig elég hosszú és bizonytalan. Nehéz megtalálni a jó orvost és a mostani egészségügyi törvények végett talán még nehezebb jó kezekbe kerülni. Nem beszélve a jelenlegi vírushelyzet végett kialakult csúszásokról, torlódásokról, amit meg lehet érteni. Remélem hamarosan ezekre is lesz megoldás és így több sorstársam is végre fellélegezhet majd.  
 
Az endometriózisos betegek élete most a legnehezebb, de ilyenkor kell a legnagyobb összefogás és meg kell mutatni az endo igazi arcát! Azt, hogy milyen mikor szenvedünk, fetrengünk a fájdalomtól, a gyógyszereket marékszámra vesszük be csak, hogy enyhülés legyen végre. Az életünkből rengeteg drága időt elvesz az, hogy fájdalomban, szenvedésben élünk és szó szerint küzdünk azért, hogy jól legyünk, tudjunk működni a mindennapokban, a társadalomban.  
 
Nem szabad félvállról venni azt, ha egy nő a menstruációit szenvedve éli meg, hogy nem tudja normálisan élni az életét. Lehet nem is látod rajta, de Ő mégis beteg és küszköd az erős fájdalmaktól. Retteg attól, hogy komolyabb baja is lehet, a meddőségtől és hogy talán sohase lehet gyermeke. Egy ilyen beteg élete olyan, mint egy hullámvasút, vannak jó és nagyon rossz pillanatai. Támogassuk azt, aki ilyen betegségben szenved, legyünk vele empatikusak és türelmesek! Próbáljuk megérteni, még ha ez nehezen is megy és legyünk ott, ha szükség van ránk!  
 
Az endometriózis nem válogat, legyen szó fiatalról vagy idősebbről Ő akkor is felbukkanhat az életünkben. Felforgat maga körül mindent, mint egy hurrikán, de ha a jelzésekre figyelünk, akkor az elején megúszhatjuk, hogy komoly károkat okozzon. Leírom röviden, hogy melyek azok a tünetek, amikre érdemes odafigyelni.

Mi az endometriózis tünete? 

Főbb tünetek közé sorolnám a menstruációs fájdalmat, ami annyira erős, hogy szinte semmit nem tud az ember csinálni: 

 • bő vérzés, ami darabos is lehet 
 • tartós kismedence fájdalmak 
 • derékfájdalom 
 • vese fájdalom, véres vizelet 
 • puffadás, hasmenés, székrekedés, véres széklet 
 • szexuális együttléteknél fellépő fájdalom 

Drága Sorstársak! Mi igazi szuperhősök vagyunk, hogy ennyi mindent kibírunk és nem adjuk fel. Addig nem vesszük észre, hogy milyen bátrak is vagyunk még nincs rá szükség. Csak a legerősebbek, legbátrabbak győzhetnek és mi mind azok vagyunk! 

   Fotó: Andrea Piacquadio a Pexels oldaláról 

Ha tetszik a blogom és szeretnéd az elsők között olvasni új posztjaimat, kérlek jelezd az alábbi űrlap segítségével! 

  Egy hozzászólás

  Szólj hozzá

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük